Pizza przyszła do nas z Włoch i zakochaliśmy się w tej potrawie. Jest prosta i łatwa w przyrządzeniu ale ma ogrom sposobów dzięki stosownej kompozycji różnorakich składników, oraz różnych rodzajów ciast. Częściej całymi rodzinami wybieramy się w weekend do pizzerii by zjeść własną ulubioną pizzę. Niestety w wielu sytuacjach jest tak, że ktoś lubi pizzę z szynką i pieczarkami, ktoś inny je wyłącznie wegetariańską, a inny nie jada z tuńczykiem, a jeszcze inny lubi na słodko z ananasem. Ciężko czasami dogodzić. Należy jednak przyznać, że pizza łomża jest pyszna i z chęcią się ją je. Najważniejsze jest w jaki sposób dana pizza jest przyrządzana, a każda pizzeria ma własnego kucharza, swój metodę przygotowania ciasta, wyselekcjonowane składniki no i piec. Trzeba również pamiętać, że taką pizzę można również przygotować w domu. Nie jest to skomplikowane, a bardzo istotne jest przygotowanie ciasta, które musi należycie wyrosnąć. W internecie można znaleźć bardzo kilka przepisów na różnorodne ciasta do pizzy – jedne prostsze, drugie trochę trudniejsze, ale jako tako przygotowanie go nie nastręcza dużo problemów. Co ciekawe można popróbować różnych przepisów i wybrać te najlepsze, czyli te, które najbardziej nam smakują. Potem przygotowujemy sos pomidorowy – można do niego użyć prawdziwych świeżych pomidorów, lub przygotować go z gotowego koncentratu. Obojętnie, którą opcję wybierzemy, to najbardziej istotne są przyprawy, których użyjemy, a pośród nich oregano i bazylia. Po nałożeniu sosu następuje najciekawsza rzecz – składniki. Dlatego najciekawsza, ponieważ sami możemy wybrać, jakie składniki chcemy, które nam smakują oraz co najważniejsze ile ichniejszym pragniemy, żeby było na pizzy. O ile robimy pizzę dla paru osób, wówczas możemy podzielić pizzę na kilka części i na każdej z nich położyć inne składniki. Potem wyłącznie do pieca i już można się zajadać.