Wielu z nas od czasu do czasu boryka się z kłopotem nadwagi albo otyłości, a na trudne diety wymagające wymyślnych posiłków i skrupulatnego pilnowania się przy każdym posiłku nie za każdym razem mamy czas i pieniądze.
Specjaliści od pracy nad sylwetką mają w indywidualnej spisie produktów/usług multum skryptów żywieniowych, które mają na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej. W większości jednakże zapominamy, iż kluczem do prawidłowej wagi są kalorie, które każdego dnia spożywamy – a raczej ichniejszym administrowanie (ile kalorii ma). Są na 100 procent różnorakie popularne diety, które odrzucają argument dotyczący szczegółowego liczenia kaloryczności posiłków, natomiast zdecydowana większość fachowców krytykuje takie rozwiązania jako niezdrowe, wręcz o ile są skuteczne. Wskazują oni z drugiej strony, iż najprostszym sposobem na schudnięcie jest w tym momencie liczenie kcal. Mechanizm takiego systemu jest niewiarygodnie łatwy, ponieważ jakość i skład gotowanych dań nie posiada większego znaczenia dla powodzenia diety. Wystarczy jedynie obliczenie zapotrzebowania kalorycznego potrzebnego naszemu ciału, a w kalkulacjach należy brać pod uwagę codzienny tryb życia, masę ciała , a ponadto ilość wykonywanych w tygodniu ćwiczeń fizycznych. Po ustaleniu poziomu zapotrzebowania trzeba sprawdzać ile kalorii posiada to co jemy w posiłkach i zapisywanie tych danych w dzienniku. Jeżeli w ciągu dnia pochłoniemy odpowiednią już ilość kalorii, nie powinnaś więcej jeść.
Trzeba dodatkowo pamiętać, by ustalić sobie mały deficyt kaloryczny i konsekwentnie się go trzymać. Ta prosta forma gwarantuje sukces w dłuższym okresie czasu.